استان چهارمحال و بختياري که خود سرشاخه سه رود بزرگ کشور است و زماني به توليدکننده آب در کشور معروف بود، هماينک خود در بحران بيآبي دست و پا ميزند تا جايي که حتي مردمانش آبي براي شرب ندارند.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از
جهانبين نيوز؛ نگاهي به تاريخ زندگي انسان بر روي کره زمين نشان ميدهد که زمين از ابتدا همواره در معرض مخاطرات طبيعي بوده است که بعضاً با نوسانات آب و هوايي، ازجمله سيل، طوفانهاي گرد و خاک، خشکسالي و... همراه است و در اين بين خشکسالي يکي از مهمترين اين مخاطرات است.
خشکسالي جنبههاي متفاوتي دارد که از آن جمله ميتوان به خشکسالي هواشناسي که از منطقهاي به منطقه ديگر متفاوت است و به طول دوره خشکي بستگي دارد، خشکسالي هيدرولوژيکي در صورت طولاني شدن زمان خشکسالي هواشناسي و خشکيدن آبهاي سطحي و زيرزميني رخ ميدهد، خشکسالي کشاورزي و خشکسالي اقتصادي-اجتماعي، که بعد از يک دوره طولانيمدت خشکسالي هيدرولوژيکي و هواشناسي حادث و منجر به قحطي، مرگ و مير و مهاجرت ميشود، اشاره کرد.
همانطور که بيان شد خشکسالي اختلالي است که مختص يک منطقه نبوده و ممکن است براي هر کشور يا هر شهري رخ دهد، گواه اين امر وقوع خشکسالي در کشورهاي مختلف دنيا است، اگر بخواهيم به چند نوع از بدترين خشکساليها در دنيا اشاره کنيم ميتوانيم از خشکسالي 1930 در آمريکا، خشکسالي چين، خشکسالي سالهاي 1896 تا 1901 در استراليا، خشکسالي سالهاي 1740 تا 1750 ميلادي آفريقاي مرکزي و خشکسالي سال 2010 شرق و جنوب شرق آسيا نام ببريم که خسارات جاني، مالي و اقتصادي بسياري براي مردم و دولتها به همراه داشته است.
ايران نيز همچون ساير کشورهاي جهان از خشکسالي در امان نبوده و قرارگيري در منطقه معتدله خشک شمالي و در عرض متوسط در ناحيه جنب استوايي و استوايي و همچنين دوري از درياهاي بزرگ سبب شده است تا آب و هواي اين کشور خشک و بري باشد، متوسط گرماي سالانه ايران در حدود 18 درجه سانتي گراد و آب و هواي قسمت غربي کشور، مديترانهاي است، در نواحي جنوبي آن، آب و هواي نيمه صحرايي گرم نيز تأثير ميگذارد، در اين نواحي، تابستانها با گرماي سختي در درهها و هواي معتدل در ارتفاعات همراه بوده و در زمستانها هواي معتدل در درهها و سرماي سخت در ارتفاعات حکم فرماست.
بخش وسيعي از ايران را مناطق کويري و نيمهخشک تشکيل ميدهد، ميزان بارندگي در سطح کشور کم و تهديدات عليه محيطزيست طبيعي جدي است، ناسا در گزارشي که در سال 96 منتشر کرد، مُهر تائيدي بر جدي بودن بحران خشکسالي در ايران زد.
بر اساس آمار رسمي کشور، ايران با وجود داشتن رودخانهها، درياچهها و تالابهاي زياد و نيز بارشهاي متنوع در طول فصول مختلف سال، جزء ۲۴ کشور داراي تنش و بحران آبي است همچنين گزارش اخير «مؤسسه منابع جهان» نشان ميدهد يکي از دلايل بروز بحران خشکسالي، برداشت بيش از اندازه آب در جهان از دهه ۱۹۶۰ بوده که دليل آن هم دو برابر شدن تقاضاي مصرف است، دادههاي آماري جديد اين موسسه نشان ميدهد که ۱۷ کشور جهان و ازجمله ايران که داراي يکچهارم از جمعيت جهان بوده، با داشتن وضعيت «خيلي بحراني» با کمبود آب روبهرو هستند و سالانه نزديک به ۸۰ درصد ذخيره آب در دسترس خود را در کشاورزي، صنايع و مصارف شهري استفاده ميکنند.
چهارمحال و بختياري که روزگاري خود تأمينکننده 10 درصد از آب موردنياز کشور بود و سرچشمه دو رودخانه بزرگ کارون و زايندهرود است، چنان درگير خشکسالي شده که در سالهاي گذشته 60 درصد از قنوات و چشمههاي خود را از دست داده است و لغدونبه، قنات 500 ساله استان نيز در جريان همين خشکساليها خشکيد.
دماي ميانگين چهارمحال و بختياري تا مردادماه، نرمال با گرايش به بيش از نرمال پيشبيني ميشود
مهران چراغ پور مديرکل هواشناسي چهارمحال و بختياري در گفتوگو با
جهانبين نيوز؛ اظهار کرد: فصل بارش مؤثر در اين استان به پايان رسيده است، اگرچه با توجه به فعاليت مانسون هند، بارشهاي رگباري در فصل تابستان پيشبيني ميشود.
وي با اشاره به اينکه دماي ميانگين چهارمحال و بختياري تا مردادماه، نرمال با گرايش به بيش از نرمال پيشبيني ميشود، در خصوص علل کاهش بارشها، افزود: دور پيوندهاي انسو و IOD طي سال جاري در حالت خنثي بوده و اين امر يکي از عوامل کاهش انتقال رطوبت و کاهش بارشها است.
مديرکل هواشناسي چهارمحال و بختياري ادامه داد: از ديگر عوامل کاهش بارشها در سالهاي اخير به آنومالي مثبت ارتفاع، پر ارتفاع جنب حارهاي و عدم ورود سامانههاي مديترانهاي به غرب کشور، کاهش فعاليت کمفشار حرارتي درياي سرخ و درنتيجه کاهش انتقال رطوبت از اين دريا و افزايش دما نسبت به بلندمدت طي زمستان سال زراعي جاري اشاره کرد.
کاهش 3 هزار ميليمتري بارشها در ايستگاه کوهرنگ
چراغ پور با بيان اينکه شروع خشکساليها از سال 1386 تا 1387 بوده و تاکنون ادامه دارد، عنوان کرد: ميانگين تجمعي کاهش بارش در چهارمحال و بختياري يک هزار و 600 ميليمتر است و در ايستگاه هواشناسي کوهرنگ شاهد کاهش 3 هزار ميليمتري بارشها هستيم.
وي خاطرنشان کرد: قبل از بروز خشکسالي بيشتر از 65 درصد از بارشهاي چهارمحال و بختياري بهصورت برف بود اما طي اين مدت عمدتاً بارشها به علت افزايش دما تبديل به باران شده است.
مديرکل هواشناسي چهارمحال و بختياري اضافه کرد: با توجه به خشکسالي به وجود آمده در اين مدت و وضعيت فشردگي خاک عمده بارشها بهصورت روان آب از استان خارج شده است.
تمامي مناطق چهارمحال و بختياري درگير خشکسالي است
چراغ پور پيرامون تغييرات بارش در چهارمحال و بختياري نسبت به بلندمدت، بيان کرد: درصد کمبود (افزايش) بارندگي نسبت به بلندمدت از سال 1391-1392 تا سال 1399-1400 بهجز سالهاي 1397-1398 که برابر با 44 + درصد بود، همگي منفي گزارش شد.
وي در ادامه تصريح کرد: خشکسالي در چهارمحال و بختياري در سال آبي ۱۴۰۰-۱۳۹۹ نسبت به سال گذشته بيشتر شده تا جايي که در حال حاضر تمامي مناطق اين استان درگير اين پديده هستند، بهگونهاي که حدود ۲۰ درصد مساحت استان درگير خشکسالي بسيار شديد، ۳۰ درصد خشکسالي شديد و بيش از ۲۳ درصد درگير خشکسالي متوسط است.
مديرکل هواشناسي چهارمحال و بختياري گفت: در سال آبي جاري ميانگين بارشهاي اين استان کاهش 40 درصدي داشته است و اين استان بعد از استان کرمانشاه در رديف دومين استان خشک کشور قرار دارد.
چراغ پور ادامه داد: کاهش و تغيير الگوي بارش از برف به باران يکي از دلايلي است که سبب شده منابع آب پايدار بهويژه منابع آب زيرزميني در چهارمحال و بختياري کاهش شديدي پيدا کند.
وجود بيش از يکميليون جنگل و مرتع در چهارمحال و بختياري
خسرو کياني سرپرست اداره کل مديريت بحران چهارمحال و بختياري در گفتوگو با
جهانبين نيوز در خصوص ويژگيهاي طبيعي اين استان، اظهار کرد: استان چهارمحال و بختياري داراي 16 هزار و 532 کيلومترمربع مساحت است.
وي در ادامه افزود: حدود 80 درصد چهارمحال و بختياري را ارتفاعات و 20 درصد آن را دشتها و تپهماهور تشکيل داده است، حداکثر ارتفاع استان 4 هزار و 221 متر (زرد کوه بختياري)، حداقل ارتفاع آن 781 متر (درياچه سد کارون 4) و ارتفاع متوسط استان از سطح دريا 2 هزار و 153 متر است.
سرپرست اداره کل مديريت بحران چهارمحال و بختياري با اشاره به اينکه بيش از 40 درصد مساحت استان در طبقه شيب بيش از 50 درصد قرار دارد، گفت: شيب متوسط اين استان 23.3 درصد است.
کياني ادامه داد: سطح مراتع و جنگلهاي چهارمحال و بختياري يکميليون و 220 هزار هکتار برآورد شده است.
پيشبيني افزايش وقوع آتشسوزي در عرصه جنگلها و مراتع
وي عنوان کرد: تعداد وقايع و خسارات در مراتع و جنگلهاي چهارمحال و بختياري بهطور متوسط 40 مورد در سال گزارش شده است و با توجه به کاهش بارشها و وجود خشکسالي شديد در استان پيشبيني ميشود در سال جديد ميزان آتشسوزيها در عرصه جنگلها و مراتع افزايش يابد.
سرپرست اداره کل مديريت بحران چهارمحال و بختياري بيان کرد: اين استان تأمينکننده آب سه رودخانه مهم کارون، زايندهرود و دز است، اما با کوچکترين کاهش بارش دچار کمآبي و خشکسالي ميشود.
کياني تأکيد کرد: بر اساس مقايسه نمودارهاي بارشهاي بلندمدت کشور با ساير استانها متأسفانه استان چهارمحال و بختياري رتبه دوم کشور را با ميزان 223.1 ميليمتر کاهش بارش دارا است و نسبت به سال گذشته 40 درصد کاهش بارندگي دارد.
کاهش بارشها زمينهساز مشکلات فراوان براي چهارمحال و بختياري
وي تصريح کرد: اين کاهش بارشها در چهارمحال و بختياري باعث بروز مشکلات فراوان در بخشهاي آب شرب در شهرها و روستاها، بخش کشاورزي شامل بخش زارعي، باغي، شيلات، دامپروري و...، منابع طبيعي و محيطزيست استان و صنعت ميشود.
سرپرست اداره کل مديريت بحران چهارمحال و بختياري به عبور خط اصلي انتقال نفت و گاز شامل خط انتقال نفت 22 اينچ مارون-اصفهان و عبور سه خط لوله اصلي انتقال گاز به مناطق مرکزي و شمالي کشور از اين استان اشاره کرد.
کياني به برخي حوادث آتشسوزي رخ داده در چهارمحال و بختياري اشاره و خاطرنشان کرد: آتشسوزي جنگلهاي بلوط در منطقه هلن و بلوط بلند، ترکيدن لوله نفت خط انتقال مارون-اصفهان در سالهاي 67 و 87 و 99 در مناطق سرخون و سامان، آتشسوزي روستاي تاريخي سرآقاسيد و آتشسوزي تالاب بينالمللي گندمان ازجمله اين وقايع طي سالهاي اخير هستند.
بيش از 28 ميليارد ريال اعتبار موردنياز پروژههاي چهارمحال و بختياري براي گذار از بحران کمآبي
وي با بيان آسيبهاي ناشي از خشکسالي در بخش کشاورزي در چهارمحال و بختياري، اين خسارتها را افت توليد در 26 هزار و 491 هکتار به مبلغ 9 هزار و 136 ميليارد ريال عنوان کرد.
سرپرست اداره کل مديريت بحران چهارمحال و بختياري با تأکيد بر اينکه برخي اقدامات سازگاري براي مقابله با وضع موجود و بحرانهاي احتمالي ناشي از خشکسالي انجام گرفته است، گفت: خريد کاميون تانکر آبرسان به تعداد 30 دستگاه و 200 دستگاه تانکر ثابت به مبلغ 1550 ميليارد ريال و مبارزه با آفات کشاورزي به مبلغ 45 ميليارد ريال ازجمله اين اقدامات هستند.
کياني خريد تجهيزات کشاورزي (لوله، سيم و... ) به مبلغ 50 ميليارد ريال و پرداخت تسهيلات و کمک بلاعوض جبران خسارت به مبلغ 5 هزار ميليارد ريال را از ديگر اقدامات صورت گرفته جهت سازگاري با شرايط خشکسالي در چهارمحال و بختياري دانست.
وي بيان کرد: اعتبار موردنياز پروژههاي چهارمحال و بختياري براي گذار از بحران کمآبي 1400 در استان چهارمحال و بختياري درمجموع 28 ميليارد و 500 ميليون ريال است.
وقوع 14 دوره خشکسالي در طي 30 سال گذشته در چهارمحال و بختياري
سرپرست اداره کل مديريت بحران چهارمحال و بختياري تأکيد کرد: طي 30 سال گذشته 14 دوره خشکسالي در اين استان رخ داده است، اين دورههاي خشکسالي باعث خسارات بيش از 14 هزار و 500 ميليارد ريالي در اين استان شده است.
کياني تصريح کرد: خشکسالي کل استان بهويژه در مناطق شرق، شمال و جنوب شرقي چهارمحال و بختياري را تحت تأثير خود قرار داده است، تا جايي که در تابستان امسال بايد به 200 روستا با 38 هزار و 843 خانوار با جمعيتي بالغبر 138 هزار و 600 نفر با تانکر آبرساني شود.
وي اظهار داشت: 34 روستا در شهرستان اردل، 8 روستا در شهرستان بروجن، 4 روستا در شهرستان بن، 10 روستا در شهرستان خانميرزا، 5 روستا در شهرستان سامان، 11 روستا در شهرستان شهرکرد، 4 روستا در شهرستان فارسان، 15 روستا در شهرستان کوهرنگ، 20 روستا در شهرستان کيار و 89 روستا در شهرستان لردگان، روستاهايي هستند که بايد با تانکر به آنها آب رسانده شود.
سيل، زلزله و خشکسالي سردمداران مخاطرات طبيعي در چهارمحال و بختياري
سرپرست اداره کل مديريت بحران چهارمحال و بختياري در خصوص تدابير انديشيده شده جهت کاهش آسيبهاي ناشي از خشکسالي و کاهش و مهار آتشسوزي در اين استان گفت: ايجاد سايتها و سالنهاي چندمنظوره مديريت بحران و خريد تجهيزات و ماشينآلات ازجمله اين تدابير هستند.
کياني افزود: از ديگر اقدامات لازم جهت کاهش و مهار آتشسوزي در مناطق شهري و روستايي چهارمحال و بختياري ميتوان به خريد ماشينآلات اطفاء حريق براي ساختمانهاي بلندمرتبه، خريد تجهيزات و ماشينآلات اطفاء حريق براي جنگلها و مراتع و احداث پايگاههاي اطفاء حريق در مناطق پرخطر اشاره کرد.
وي در بخش ديگري از سخنان خود ادامه داد: با توجه به موقعيت چهارمحال و بختياري که در سلسله جبال زاگرس مرکزي واقع شده است همچنين وجود رودخانههاي دائمي و فصلي متعدد، زمستانهاي طولاني و شيب زياد، بالا بودن سنگ بستر و وجود بارندگيهاي رگباري و سيلآسا، استان در زمره نقاط سيلخيز کشور قرار داده و به همين دليل توجه به فراواني وقوع، سيل جز حوادث شاخص استان است.
سرپرست اداره کل مديريت بحران چهارمحال و بختياري به فهرستي از مخاطرات اولويتدار استان اشاره و عنوان کرد: سيل، زلزله، خشکسالي، حرکات دامنهاي، فرونشست و فروريزش زمين، برف سنگين، کولاک برف، بهمن، يخبندان و تگرگ، سرمازدگي و موج سرما، آتشسوزي جنگلها و مراتع و مزارع کشاورزي، آفات گياهي، بيماريهاي دام و طيور و آبزيان، آلودگي آبهاي سطحي، گرد وغبار و طوفان گرد و خاک، فرسايش خاک، صاعقه و آذرخش و تخريب زيستگاههاي آبي-خاکي ازجمله مهمترين اين مخاطرات هستند.
رتبه اول کمبود بارش به نام چهارمحال و بختياري خورده است
عطاالله ابراهيمي مديرکل جهاد کشاورزي چهارمحال و بختياري در گفتوگو با
جهانبين نيوز؛ پيرامون تغييرات بارش استان در سالهاي قبل نسبت به بلندمدت، اظهار کرد: در سال زراعي 1398-1397 افزايش بارشها نسبت به ميانگين به نسبت بارشهاي جدي فروردينماه بوده که بهصورت روان آب و رخداد سيلاب از استان خارج شدند.
وي افزود: در سال زراعي 1399-1398 طبق گزارشات مرکز ملي خشکسالي بارش کشور 28 درصد بيش از ميانگين بوده، اين در حالي است که در همين سال استان چهارمحال و بختياري با 12 درصد کاهش بارش رتبه اول کمبود بارش را به خود اختصاص داد و استانهاي کهگيلويه و بوير احمد و کرمانشاه بعدازاين استان قرار گرفتند.
مديرکل جهاد کشاورزي چهارمحال و بختياري در خصوص تعريف انواع خشکساليهاي ادامه داد: يکي از انواع خشکساليها، خشکسالي هواشناسي است که بارش کمتر از حد معمول منجر به تغيير الگوي آب و هوايي ميشود، بنابراين خشکسالي از نظر هواشناسي اساساً به حالتي از خشکي ناشي از کمبود بارندگي اطلاق ميشود.
ابراهيمي نوع ديگر خشکسالي را خشکسالي کشاورزي دانست که در آن دماهاي بالا، رطوبت نسبي پايين و بادهاي خشک اغلب منجر به افزايش تأثير فقدان باران ميشود، خشکسالي کشاورزي با تأخير بعد از خشکسالي هواشناسي اتفاق ميافتد.
وي به خشکسالي هيدرولوژي بهعنوان يکي ديگر از انواع خشکساليها اشاره و عنوان کرد: خشکساليهاي هيدرولوژيکي معمولاً همزمان با خشکساليهاي اقليمي و کشاورزي نبوده و با تأخير نسبت به آنها روي ميدهند چراکه زمان طولانيتري موردنياز است تا اينکه اين کاهش بارش بتواند خود را در اجزاي سيستم هيدرولوژيکي از قبيل کاهش رطوبت خاک، جريان آب رودخانهها و با سطح آب درياچهها و مخازن آبي نشان دهند.
مديرکل جهاد کشاورزي چهارمحال و بختياري خاطرنشان کرد: آخرين نوع خشکسالي ، اجتماعي_اقتصادي است که معمولاً پس از يک دوره بسيار طولانيمدت خشکسالي هواشناسي و هيدرولوژيکي حادث و موجب قحطي و مهاجرتهاي دستهجمعي و گسترده ميشود، اين نوع خشکسالي تأثيرات زيادي بر روي ابعاد مختلف اقتصادي و بهويژه انواع خاصي از محصولات و کالاهاي اقتصادي ميگذارد.
خسارت خشکسالي در بخش کشاورزي چهارمحال و بختياري 9 هزار ميليارد ريال است
وي در خصوص آسيبهاي ناشي از خشکسالي در بخش کشاورزي اضافه کرد: خسارت وارده در اين بخش شامل افت توليد 26 هزار 491 هکتار به مبلغ 9 هزار و 136 ميليارد ريال است.
ابراهيمي تصريح کرد: سطح خسارت ديده محصولات زراعي استان چهارمحال و بختياري در سطح زير کشت به مساحت 86 هزار و 353 هکتار، 24 هزار 191 هکتار است که منجر به کاهش 49 هزار و 979 تني محصولات زارعي شده است.
مديرکل جهاد کشاورزي چهارمحال و بختياري اظهار داشت: همچنين خسارات وارده به محصولات دامي و شيلات اين استان شامل کاهش توليد 434 هزار و 200 تني و به ارزش 6 هزار و 329 ميليارد ريال است.
وي بيان کرد: مجموع خسارات وارده در اثر خشکسالي به بخشهاي مختلف کشاورزي و سرمازدگي باغات استان چهارمحال و بختياري منجر به کاهش 479 هزار و 429 تن محصولات کشاورزي معادل 26 هزار و 662 ميليارد ريال شده است.
ابراهيمي تأکيد کرد: طبق برآورد خسارت محصولات باغي استان چهارمحال و بختياري (خشکسالي و سرمازدگي سال زراعي 1399-1400) درمجموع از 45 هزار و 491 هکتار سطح زير کشت 15 هزار و 900 هکتار دچار آسيب شدند که رقمي معادل 18 هزار و 577 ميليارد ريال است.
خشکسالي ؛ گونههاي در معرض خطر در چهارمحال و بختياري را افزايش داده است
فرزاد رضازاده رئيس اداره مهندسي و مطالعات اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري در گفتوگو با
جهانبين نيوز؛ اظهار کرد: بيشترين ميزان خسارت و انقراض در خصوص گونههاي خاص استان است، اين گونهها شامل کرفس کوهي(کلوس)، زراوي، زرين گياه، مخلصه و مرزه بختياري است.
وي با اشاره به اينکه در سالهاي گذشته تعدادي از گونه گياهي در اين استان در معرض خطر بودند تصريح کرد: با توجه به خشکسالي امسال تعداد گونههاي در معرض خطر افزايشيافته است.
رئيس اداره مهندسي و مطالعات اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري عنوان کرد: گونه بادرنجبويه دنايي، بهارک صخرهروي، گل استکاني کوتاه، گون کاملاً کرک دار، پياز يزدي، ميناي ايراني، ميناي بختياري، مرزه کلاري، مريم گل استثنايي و نرگس نيز از ديگر گونههاي در معرض انقراض در استان است.
کاهش نزولات جوي در سال آبي گذشته، علت مخاطرات براي بسياري از گونهها در معرض خطر
رضازاده با اشاره علت مخاطرات براي بسياري از گونهها در معرض خطر را کاهش نزولات جوي در سال آبي گذشته عنوان کرد و گفت: اين موضوع باعث شده است اين استان بعد از کرمانشاه در رتبه دوم کشور قرار گيرد.
وي همچنين به کاهش ميزان آب راهيافته به زمين و درون زمين اشاره و خاطرنشان کرد: در سالهاي اخير به دليل کاهش ميزان بارش و تنش آبي با خشکيدگي گونههاي جنگلي و گياهي در استان مواجه شدهايم.
رئيس اداره مهندسي و مطالعات اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري اظهار کرد: به دليل کاهش بارش ميزان رطوبت و آبي که بايد در اختيار گياهان مرتعي و جنگلي براي دوره رويش قرار گيرد تا بارور شود با ضعف آبي مواجه شده است و اين امر باعث خشکيدگي زودهنگام شده است.
چَراي دام بيش از ظرفيت، بهرهبرداري و آتشسوزي، از دلايل نابودي گونههاي گياهي
رضازاده اضافه کرد: چَراي دام بيش از ظرفيت، بهرهبرداري و آتشسوزي در مراتع از ديگر دلايل نابودي گونههاي گياهي در استان است.
وي بيان کرد: املاح داخل زمين ميزان ثابت دارد، با توجه به کاهش بارش و کاهش ميزان ورودي آب، شوري آب افزايش يافته است و گياهان شوري پسند توان تداوم و مقاومت بيشتر براي ادامه حيات دارند و گياهان خوشخوراک به دليل اينکه شُور پسند نيستند و مقاومت کمتري نسبت به شوري آب دارند، در معرض خطر قرار دارند.
رئيس اداره مهندسي و مطالعات اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري گفت: کاهش گونههاي گياهي و مرتعي و از بين رفتن پوشش گياهي مهمترين عامل در فرسايش خاک است و ميزان فرسايش و رسوب توليدي افزايش پيدا ميکند.
اراضي با پوشش گياهي کم يا فاقد پوشش گياهي، بيشترين فرسايش را دارند
رضازاده عنوان کرد: در فصل آبي پيشرو با آغاز بارشها اراضي که کمترين پوشش گياهي را دارند و فاقد پوشش گياهي هستند، آمادگي بيشتر براي فرسايش دارند.
وي با اشاره به اينکه جنگلهاي بلوط به دليل کاهش رطوبت نسبي خاک خشک شدهاند گفت: با خشکساليهاي اخير اين خشکيدگي درختان بلوط از تکپايه به خشکيدگي تودهاي تبديل شده است که اين امر کار احياي جنگل را با دشواري مواجه کرده است.
رئيس اداره مهندسي و مطالعات اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري تأکيد کرد: خشکسالي علاوه بر فرسايش خاک، در کاهش تنوع پوشش گياهي و بروز آتشسوزي نيز تأثيرگذار است و خشک شدن زودهنگام پوشش گياهي و بالا رفتن دما در فصل تابستان منجر به افزايش وقوع حريق در مراتع و جنگلهاي استان و از بين رفتن پوشش و تنوع گياهي ميشود.
به گزارش
جهانبين نيوز؛ اينجا در چهارمحال و بختياري که روزگاري از آن بهعنوان يخچال طبيعي ايران ياد ميشد، اوضاع بسيار بحراني است، خشکسالي و تغيير اقليم بلايي بر سر اين استان آورده تماشايي.
تغيير بارشها از برف به باران يخچالهاي طبيعي چهارمحال و بختياري را محدود کرده و همين امر باعث شده تا شيره جان رودخانههاي کارون و زايندهرود گرفته شود و ديگر آبي در آنها جاري نشود.
خشکسالي سالهاي اخير باعث شده هر روز گوش به زنگ آتشسوزي در جنگلها، تالابها و حتي شهرها باشيم.
فرونشست زمين بر اثر کمبود بارشها منجر شده تا وقوع حفرههاي عميق در دشتهاي ممنوعه چهارمحال و بختياري دور از انتظار نباشد.
و اينکه خشکساليهاي کشاورزي داد مردم را درآورده چراکه محصولات کشاورزي که بايد آب داشته باشند تا به ثمر بنشيند رشد نکرده خشک ميشوند و از بين بروند.
همه اينها را که کنار بگذاريم غم آب شرب را چه کنيم، بسياري از روستاها و حتي شهرهاي بزرگ اين استان ديگر آبي براي شرب و مصرف روزانه خود ندارند و مجبورند از آبهاي چاه که ديگر آنقدر پايين رفته که به املاح معدني خطرناک رسيده، استفاده کنند.
در اين شرايط تنها راه نجاتمان خداوند است و بس